21.01.2017

Transportbarometer: Vintertid er fragttid

TimoCom kan for første gang melde om mere fragt end kapacitet for 4. kvartal/2016

(2)

Erkrath, Tyskland, 21.01.2017 – TimoCom transportbarometeret viser et kapacitets-/fragtforhold på 53:47 for 4. kvartal 2016. Dette er en mindre sensation, for med dette resultat kan TimoCom for første gang notere fragtoverkapacitet inden for dette tidsrum! Én ting står dermed klart: Det europæiske transportmarked har på ingen måde sovet vintersøvn.

3. kvartal sluttede med en maksimal års- og kvartalsværdi på 61 % fragtandel. Vi kan dog allerede nu afsløre følgende: En fragtandel i den størrelsesorden kunne de efterfølgende måneder ikke leve op til. Ikke desto mindre bød de efterfølgende måneder på en større fragtefterspørgsel end nogensinde før. Samtlige tre måneder nåede 50-%-punket, og kunne dermed opretholde niveauet fra det foregående og samtidig stærkeste kvartal i 2016.

 

Fragtoverskud i hele 4. kvartal

I det tredje transportbarometer-kvartalsregnskab for 2016  forudså TimoComs Company Spokesman Marcel Frings et travlt efterår. De aktuelle tal viser, at han fik fuldstændig ret i denne prognose. I oktober 2016 blev der således registreret 59% udbudt fragt overfor 41% ledig kapacitet

Herefter var det spændende at se, om november ville styrtdykke nedad som i de foregående år. Denne frygt viste sig ganske vist at holde stik til at begynde med, men takket være det travle efterår var det stadig muligt at opretholde en fragtandel på 50% i november 2016. Følgende observation er i den forbindelse særlig interessant: Disse tal giver en fragtstigning på tolv procentpoint i forhold til både 2014 og 2015. Kan man forestille sig, at forbrugerne var mere aktive sidste år, og slet og ret sørgede for at bestille deres julegaver i god tid? Muligvis. Men i december steg forbruget stadig kraftigt. 

Selvom der var masser af fragtmæssig fart over feltet i november 2016, steg tendensen yderligere i julemåneden december, hvor fragtandelen endte på 51%. Frings uddyber årsagerne til det stærke 4. kvartal 2016:  "Den vejrmæssigt blide afslutning på året uden sne på vejene gav transporten gode kørselsbetingelserne. Herudover blev de løbende arbejdsprocesser ikke påvirket af højtidens feriedage, som i år faldt særdeles arbejdsgivervenligt."

 

Positive udsigter for 2017

Trods den meget rolige start udviklede år 2016 sig samlet set til at blive et yderst fragtrigt år. Fra og med starten af foråret oversteg fragtandelen den ledige kapacitet i hver eneste kvartalsberetning. I den endelige opgørelse når året samlet set op på et fordelingsforhold mellem fragt og kapacitet på 48:52, og ligger dermed tættere på det teoretiske optimum end resultatet fra år 2015 (46:54). 

Det store spørgsmål er og bliver nu, hvad det nye år har at byde på inden for handel og logistik? Her er Frings optimistisk: "Ifølge prognoserne vil vi også se vækst i 2017. Der hersker dog samtidig usikkerhed i forhold til følgerne af de kommende valg i Holland, Frankrig og Tyskland, samt den politiske udvikling helt generelt. Det vil vise sig, om disse faktorer får afgørende indflydelse på økonomien."

Download pressemeddelelse
Til toppen