03.11.2016

Transportbarometer: Overkapacitet af fragt i 3. kvartal

TimoCom transportbarometer: Tre måneder fragtoverskud i 3. kvartal

(2)

Erkrath, Tyskland, 03.11.2016 – TimoCom transportbarometeret viser et kapacitets-/fragtforhold på 55:45 for 3. kvartal 2016. Europas største transportplatform kan dermed konstatere et fragtoverskud på det europæiske transportmarked, og her tegner efteråret sig som en periode med særlig fremgang.

3. kvartal var årets hidtil mest travle fragtmåned. Men det er ikke de eneste gode nyheder: Sammenligner man dette kvartal med 3. kvartal de to foregående år, ligger dette års resultat over det teoretiske optimum på 50:50 alle tre måneder i træk. Denne trend påviser en helt tydelig fremgang, der dog ikke kun er relevant i forhold til de foregående år. For første gang i 2016 oplevede vi nemlig samtidig et kvartal, hvor samtlige måneder udviste et fragtoverskud.

 

Positiv sommereffekt: Flere fragtordrer

TimoCom kunne i juli notere en fragtandel på 54%, hvilket oversteg Company Spokesman Marcel Frings' prognose fra transportbarometer-beretningen det foregående kvartal. Set i forhold til de lavere værdier de foregående år, springer et andet interessant faktum desuden i øjnene:  Fragtandelen i juli er steget støt, år for år. 

I august faldt fragtandelen ganske vist til 51%, men oversteg alligevel den ledige fragtkapacitet. I modsætning til august måned de to foregående år, var dette års fragtværdier i august dermed konstante, og rutsjede ikke ned under 50%-grænsen.  Tallene viser desuden tydeligt, at det europæiske transportmarked i år var langt mere aktivt i sommerperioden. 

Års- og kvartalshøjdepunktet var desuden lige om hjørnet, idet september skulle vise sig at blive startskuddet på et særdeles solrigt og lovende efterår: I september viste transportbarometeret nemlig dette års hidtil højeste værdi, nærmere bestemt en fragtandel på 61% overfor 39% ledig fragtkapacitet. Dermed overtog september stafetten fra maj, der med 2 procentpoint færre ellers havde siddet tung på posten som bedste transportmåned. Frings har følgende forklaring på denne trend: "Den tydelige fremgang skyldes det gode vejr sidst på sommeren. Det dejlige rejseklima sørgede for masser af bevægelse, både blandt turister og fragtgods." Herudover var september en langt mere aktiv fragtmåned end i tidligere år: I 2015 var fragtandelen langt lavere, nemlig bare 52%, mens den i 2014 ikke nåede over 53%. Kigger man på de absolutte tal, blev der også i 3. kvartal indtastet flere udbud på TimoComs transportplatform end i samme tidsrum forrige år.

 

Udsigt til en godt fragtkvartal i årets sidste måneder

Oven på det stærke 3. kvartal skal det nu blive spændende at se, om udviklingen fortsætter i samme høje gear året ud. Company Spokesman Marcel Frings er forhåbningsfuld: "Tallene fra september tyder på et fremgangsrigt efterår.  Vi regner stærkt med at kunne holde det høje niveau året ud. November giver dog anledning til en del spekulationer: Kommer november til at gå så drastisk tilbage som sidste år, hvor årets 11. måned kravlede hele 11 procentpoint ned ad stigen? 

Frings forklarer: "Den tyske økonomi er i god form takket være et stabilt arbejdsmarked og et kraftigt forbrug. Tyskland kan dermed fungere som lokomotiv for resten af Europa."

Hos TimCom går man derfor ud fra, at transportbarometeret fortsat vil vise fragtoverskud i årets sidste måneder.

Download pressemeddelelse
Til toppen