13.04.2017

Transportbarometer i 1. kvartal: Fuld fragt frem hen imod foråret

TimoCom konstaterer en stærk start på året

(3)

Erkrath, Tyskland, 13.04.2017 – Det europæiske transportmarked har oplevet en stærk start i forhold til starten på sidste år; det kan der ikke herske nogen som helst tvivl om, når man ser på de nyeste tal fra TimoCom transportbarometeret. I første kvartal havde fragtandelen i forhold til de ledige lastrumskapaciteter en værdi på 43:57. End ikke den klassiske fragtnedgang i februar kunne bringe transportbarometeret ud af kurs i slutregnskabet for de første tre måneder.

Den europæiske transportbranche oplevede en betydeligt mere aktiv optakt, når man sammenligner med den svage start på året i 2016 (30:70). Efter at sidste år havde sluttet fragtrigt, fortsatte den positive virkning også i de første tre måneder i 2017.

 

Transportmarked holder trit med februar

I januar lå fragtandelen på 44 procent og dermed kun 7 procentpoint under den stærke julemåned december. Gunnar Gburek, TimoCom Company Spokesman, forklarer, hvorfor året blandt andet startede så godt for den europæiske transportbranche: ”De ekstreme lavvande i floderne skabte talrige ture for vejtransporten. Desuden kunne transporterne på grund af de milde vejrforhold gennemføres uden vintertypiske begrænsninger.” 

Erfaringen fra de seneste år blev bekræftet igen i år, idet fragtandelen i februar som forventet faldt til at begynde med. Således blev der i midten af kvartalet registreret 39 procent udbudt fragt over for 61 procent ledig kapacitet. De manglende dage i årets korteste måned viste sig dog ikke ligeså tydeligt som i 2016 (21 %), og også i februar påvirkede den milde vinter transportaktiviteten positivt. 

De første solstråler satte skub i det europæiske transportmarked, således at der i marts igen skulle fragtes mere fra A til B. Starten på foråret og det gode vejr lokkede folk ud i det fri, hvilket havde en positiv virkning på de mængder, som skulle transporteres. Transportbarometeret steg med 8 procentpoint til en fragtandel på 47 procent og gjorde marts til kvartalets stærkeste måned.

 

Forårsfragter i vente

Med et blik på foråret stiller spørgsmålet sig, hvilket videre forløb transportbranchen vil tage. ”Jeg går ud fra, at de arbejdstagervenlige helligdage sikkert vil påvirke konjunkturdataene i forhold til sidste år. Påsketiden vil dog have medført et øget forbrug i befolkningen og dermed flere fragtmængder. Hidtil kan man ikke mærke noget til dårlige rammebetingelser på grund af økonomisk og politisk usikkerhed. Det bliver spændende at se, hvordan de vil påvirke den europæiske transportbranches udvikling”, forklarer Gburek om sin vurdering.  

På trods af disse uklarheder går man hos TimoCom ud fra, at der i april, maj og juni traditionelt vil blive registreret en øget mængde af fragtordrer i TimoCom transportplatformen og fragterne derved igen overstiger de ledige kapaciteter på markedet.

Download pressemeddelelse
Til toppen