26.02.2020

TIMOCOM transportbarometer: Tyskland viser tegn på svaghed, Italien buldrer afsted

Konjunkturnedgang på tværs af hele Europa: i alt 8,3 procents tilbagegang i år 2019

(2)

Erkrath, Tyskland 26.02.2020 – den italienske logistikbranche oplevede kraftig vækst sidste år: "For Italiens vedkommende voksede fragtandelen med 16 procent i forhold til året før", fortæller TIMOCOM Business Analyst Tilman Fecke. Og dette billede er bestemt ikke typisk for Europas transportbranche. Den netop offentliggjorte årsberetning fra TIMOCOM transportbarometeret er da også alt andet end positiv. Dermed kom det i 2019 til en tilbagegang af fragttilbud på tværs af Europas landegrænser på 8,3 procent. I 2018 sås derimod en stigning på 5 procent i forhold til 2017.

Den svækkede konjunktur påvirkede sidste år logistikken mærkbart. Denne trend afspejler sig i årsberetningen fra TIMOCOM transportbarometeret. I 2019 registrerede branchen i Europa en tilbagegang af fragttilbud på 8,3 procent i forhold til 2018.

Stigningen i den italienske transportbranche skyldes ifølge Tilman Fecke den øgede efterspørgsel på forbrugsgoder. "Vi anser det for meget sandsynligt, at handelspolitiske faktorer har drevet eksporten af produkter fra Italien i vejret. Disse faktorer tæller f.eks. usikkerheden omkring konsekvenserne af Brexit samt USA's straftold på kinesiske produkter", forklarer Tilman Fecke. En indikator på dette er det faktum, at Storbritanniens udtræden af EU har haft en stor indvirkning på transportbranchen. Således kunne transportbarometret registrere en stigning i ture fra de 44 lande i transportbarometeret til Storbritannien på 15 procent fra 3. kvartal til 4. kvartal i 2019.

Antallet af eksporter fra Tyskland til Storbritannien steg ligeledes i fjerde kvartal af 2019, nærmere bestemt med godt 11 procent i forhold til tredje kvartal. Business Analyst Fecke: "Beslutningen om at udskyde Brexit med tre måneder til slutningen af januar 2020 gør det oplagt at drage den konklusion, at den øgede fragtandel var politisk motiveret."

Denne kortfristede udvikling havde dog ingen indflydelse på den overordnede trend for året: Den tyske eksport faldt nemlig med 12 procent i forhold til året før. "Tyskland er traditionelt set en stærk transportnation, og derfor rammer konjunkturnedgangen hårdere her. Den tydelige tilbagegang i forhold til udviklingen i resten af Europa understøtter denne betragtning", kommenterer TIMOCOMs company spokesman Gunnar Gburek. Og: "Hvorvidt denne negative trend fortsætter dette år med må vise sig – usandsynligt er det ikke", konkluderer Gburek.

IT-virksomheden TIMOCOM har siden 2009 brugt transportbarometret til at analysere udviklingen inden for transportudbud- og efterspørgsel ved hjælp af Smart Logistics Systemets Smart Apps Fragt og Lager. Ved hjælp af disse to apps genererer systemets mere end 130.000 brugere dagligt op til 750.000 nationale og internationale kapacitets- og fragtudbud. Systemet hjælper de mere end 43.000 TIMOCOM kunder med at nå deres logistiske mål på en smart, sikker og nem måde.

Download pressemeddelelse
Til toppen