31.07.2014

Temmelig usædvanlig markedsudvikling

TimoCom transportbarometeret meget svingende i 2. kvartal

(1)

Düsseldorf 31.07.2014 – I årets 2. kvartal har TimoCom transportbarometeret overrasket på alle områder. Forholdet mellem fragt og ledig kapacitet svingede fra måned til måned og lå delvist tydeligt under tidligere års sammenlignelige værdier. Ligeså kraftigt, som fragtandelen faldt, steg den dog igen ved udgangen af kvartalet. Således lå 2. kvartal med et forhold mellem fragt og kapacitet på 52:48 på stort set samme niveau som i 2012 (54:46) og 2013 (53:47).

Skiftende, ustadig og kølig i betragtning af årstiden – det, som lyder som den daglige vejrudsigt, er i dette kvartal ligeså rammende for TimoCom transportbarometeret. I begyndelsen af kvartalet kunne transportmarkedet tage de positive tendenser fra februar og marts med. Fragtandelen steg i denne periode med næsten 25 procentpoint fra et forhold mellem fragt og kapacitet på 30:70 (februar) til 54:46 (april). Men netop i den herlige maj måned var de gode tider allerede forbi igen. Fragtandelen i TimoCom transportbarometeret faldt til 48 % og lå dermed mere end 10 procentpoint under værdien fra maj 2013. "Faktisk havde vi ikke set udviklingen af TimoCom transportbarometeret i de første to måneder af 2. kvartal komme", siger Marcel Frings, Chief Representative hos TimoCom. "Vi havde regnet med et tydeligt fragtoverskud, men i stedet for faldt andelen af læs på det europæiske transportmarked med 6 procentpoint."

 

Oversvømmelser og helligdage trækker resultatet ned

TimoCom henfører denne udvikling til to fænomener, som optrådte i maj måned. For det første er der netop i denne måned så mange helligdage som i ingen anden måned. I alt 24 arbejdsfrie helligdage blevet det til i maj måned i de enkelte europæiske lande. For det andet brød transportmarkedet i Sydeuropa sammen på grund af oversvømmelserne på Balkan. Oversvømmelseskatastrofen i Kroatien, Serbien og Bosnien-Hercegovina havde ikke kun fatale konsekvenser for mennesker og økonomien i de berørte lande, men påvirkede også de øvrige lande i Europa. "Derfor måtte vi revidere vores udsagn fra slutningen af 1. kvartal, hvorefter der i 2. kvartal ville være rigtig mange fragter og manglende ledige kapaciteter", siger Marcel Frings, "og "ustadighed" blev endnu engang slået fast med syvtommersøm, da der så i juni måned kom et yderligere uventet udsving i TimoCom transportbarometeret."

I de forgangne 4 år viste fragtandelen i transportbarometeret mellem maj og juni måned kun én retning: nedadgående. I 2013 faldt den på det europæiske vejtransportmarked endda 10 procentpoint fra et forhold mellem fragt og ledig kapacitet på 60:40 i maj måned til et afbalanceret 50:50 i juni måned. I det forudgående år faldt det med 5 procentpoint. Men også på dette punkt er det 2. kvartal 2014 noget særligt. Stik imod forventningerne kunne TimoCom transportbarometeret vinde frem igen. I kvartalets sidste måned udgjorde forholdet mellem fragt og kapacitet på det europæiske vejtransportmarked 54:46.

 

Første halvår fuld af overraskelser

På grund af erfaringerne fra de første 6 måneder er prognosen for 3. kvartal denne gang lidt mere tilbageholdende. "Vi går p.t. ud fra, at vi i slutningen af det kommende kvartal igen vil have et kapacitetsoverskud. Det er nærmest blevet en tradition, at sommermånederne og ferietiden i 3. kvartal sørger for dødvande på transportmarkedet. I september måned vil det igen gå fremad med fragterne", siger Frings.

Også udbudstallene i TimoCom fragtbørsen TC Truck&Cargo® viser positive tendenser. Niveauet er steget med ca. 20 % på årets første 4 måneder sammenlignet med sidste års tal. Der skal dermed nominelt transporteres flere fragter – hvilket kunne give flere tendenser til transportmarkedet i Europa.

Download pressemeddelelse
Til toppen