23.10.2014

Svagt kapacitetsoverskud i 3. kvartal

TimoCom transportbarometeret viser det forventede forløb

(1)

Düsseldorf 23-10-2014 – Efter den usædvanlige markedsudvikling i det forgangne kvartal har TimoCom transportbarometeret igen vist sig fra sin forudsigelige side mellem juli og september måned. En reduktion af fragtandelen i begyndelsen af kvartalet, herefter en yderligere tilbagegang i feriemåneden august og afslutningsvis en stigning af fragt. Det er sådan en udvikling, man kender og forventer, og i slutsammenfatningen lander man på et forhold mellem fragt og ledig kapacitet på 49:51.

I 3. kvartal tog TimoCom transportbarometeret det samme forløb som i de forløbne tre år.  Til at starte med faldt fragtandelen på det europæiske transportmarked i juli i forhold til den foregående måned med 4 procentpoint. Forholdet mellem fragt og ledig kapacitet lå på 47:53.  Transportbranchen i Europa forventede herefter et yderligere fald af fragtandelen på markedet, eftersom den traditionen tro plejer at falde i august måned. I den måned er feriesæsonen i fuld gang i mange europæiske lande, således at der stort set ikke er behov for at få transporteret noget. Og det gik som forventet:  Andelen af fragter faldt yderligere med 4 procentpoint. Dermed viste TimoCom transportbarometeret for august måned et forhold mellem fragt og ledig kapacitet på 43:57. "Det er i den forbindelse bemærkelsesværdigt, at faktorer som f.eks. det dårlige vejr ellerkrisen i den fjernøstlige del af Europa mellem Ukraine og Rusland ikke har påvirket til nogen overordnet forskydning i forhold til udviklingerne indtil august i år", siger Marcel Frings, Chief Representative hos TimoCom. "Heraf undtaget er selvfølgelig transporter på de egne relationer. Således er udgående fragter fra Rusland til alle andre lande styrtdykket."

Fragtrig slutspurt

September måned sørgede for en overraskelse i kvartalsstatistikken. Dog ikke, fordi fragtandelen tiltog igen i denne måned og førte til et tydeligt overskud. En sådan udvikling har man også kunnet følge i de tidligere år. Det var snarere den kraft, hvormed TimoCom transportbarometeret blev skudt tilbage til de positive tal, en glædelig overraskelse. Fragtandelen steg i september måned med ikke mindre end 14 procentpoint på det europæiske transportmarked. Med et forhold på 57:43 ligger fragtandelen i september på det højeste niveau i år, også sammenholdt med de seneste 3 år. Forudsætningerne for et stærkt slutkvartal i 2014 er dermed gode. Marcel Frings er enig: "Efter vores mening vil 4. kvartal aftage mindre, end man er vant til. Dermed vil oktober måned ligne september – og blive rig på fragt. I november måned vil kurven knække en smule nedad, inden der igen skal transporteres mere i december, hvorved TimoCom transportbarometeret ligeledes vil stige igen."

Download pressemeddelelse
Til toppen