15.10.2013

Sikker-i-trafikkendage bød på aha-oplevelser til både store og små

Fokus på sikkerhed i trafikken

(3)

Düsseldorf, 15/10-2013. Kender du risikoen og kan undgå den? Det er ikke altid nemt at udvise den rette adfærd i trafikken. Især børn er i farezonen, og de fejlvurderer ofte faresituationer fuldstændigt. Derfor var det også så vigtigt for arrangørerne i bundeshovedstaden at afholde sikker-i-trafikkendagene, og det skete sammen med kooperationspartnere for 28. gang i træk. Over 2.800 skoleelever fra alle mindre klasser i Düsseldorf havde fulgt opfordringen "Kom og vær med – sikker, mobil og i form!".  

Trafikopdragelse helt tæt på

Børn vil opleve verden, er eventyrlystne og bliver nemt distraherede. I hverdagssituationer kan de derfor let miste overblikket og udsætte sig selv for farer. På baggrund af sikker-i-trafikkendagene, som blev afholdt den 18. og 19. september på fabriksområdet Rheinbahn i Lierenfeld, fik emnet trafikopdragelse derfor særlig opmærksomhed. Med mange forskellige øvelser, man kunne deltage i, gjorde lærere, Düsseldorfs politi, Amt für Verkehrsmanagement (myndigheden for trafikmanagement), sporvognstrafikken Rheinbahn AG og Verkehrswacht Düsseldorf (trafiksikkerhedsforeningen) et stort indtryk på især børnene. "Vi ønsker ikke kun at give lærerstyret undervisning, men også at formidle grundlagene alternativt, det kan børnene lide og det lærer de noget af", siger Simon Höhner, direktør for Verkehrswacht Düsseldorf. Således blev de små eksempelvis tydeligt forbavsede over "bremsetesten", og en skilteskov sørgede for overraskede ansigter. Da de fik lov til selv at styre en kørende bus, var stemningen perfekt og de voksne var målløse.

 

Ud over den legende indøvelse af den korrekte adfærd og fremme af iagttagelse, motorik og koncentration, stod også et andet aspekt i centrum. Ifølge Höhner er mobilitet den grundlæggende forudsætning for at kunne bevæge sig sikkert i trafikken. "I dag bevæger børn sig desværre alt for lidt", advarer Höhner og tilføjer, at mange øvelsesdele derfor også giver børnene mulighed for at prøve sig selv af fysisk. Hvad angår trafikopdragelse skal forældrene selvfølgelig også på banen. Politioverassistent Michael Wollziefer fra politiet i Düsseldorf gav gode råd: "Øv vejen til og fra skolen og gør opmærksom på farepunkter, bær en cykelhjelm og tag selen på i bilen, det er kun nogle eksempler på, hvordan man kan være et godt forbillede."

 

Øvelse omkring den blinde vinkel var effektiv

Når børn er involveret i trafikulykker, er det i øvrigt sving, som kan angives som hovedårsagen for ulykkerne, fortæller Wollziefer. "Det hænger selvfølgelig sammen med den blinde vinkel, som børn, men også voksne ofte undervurderer", fortsætter eksperten. Dette beviste aktionen "Den blinde vinkel" fra Transportbotschafter e. V. (transportambassadørerne) med al tydelighed. Med hjælp fra IT-virksomheden TimoCom fra Düsseldorf blev den amerikanske TimoTruck medbragt til dette formål. At en hel skoleklasse kan forsvinde i den blinde vinkel af en show-lastbil, var der virkelig ingen, der havde forventet. "Den røde presenning simulerer det område, som chaufføren ikke kan se, når han skal dreje til højre", fortæller Gunnar Becker fra transportambassadørerne. "Vi forklarer desuden børnene mulige faresituationer, og at det ofte ikke er med vilje, når medtrafikanter ikke respekterer vigepligten. Alligevel bør børnene være yderst forsigtige. Her kunne transportambassadørernes team nævne et nemt huskeråd: Hvis barnet ikke kan se chaufføren i lastbilens sidespejl, kan chaufføren heller ikke se barnet.

Download pressemeddelelse
Til toppen