14.01.2014

Fragtandelen stiger langsomt, men støt

TimoCom transportbarometeret sørger i 4. kvartal for en optimistisk slutning på året

(2)

Düsseldorf 14/01-2014 – Afbalanceret, ikke længere så ustabil og i det hele taget på et lidt højere niveau i forhold til sidste år præsenterede TimoCom transportbarometeret sig i 2013. Også 4. kvartal viser sig fra sin bedste side. Med et fragt-kapacitetsforhold på 49:51 var der ganske vist et kapacitetsoverskud, dog lå fragtandelen 4 procentpoint over sidste års sammenligningsværdi.

"Vi går p.t. ud fra en stabil til øget fragttilgang i 4. kvartal", kunne man læse i kvartalsrapporten nr. 3/2013 for TimoCom transportbarometeret. Og sådan blev det så også: Fragtandelen på det europæiske transportmarked faldt ganske vist lidt i starten af slutkvartalet, med 53 procent lå det dog over gennemsnittet.

Fragtrigt efterår
I november viste TimoCom transportbarometeret så et fragt-kapacitetsforhold på 48:52. Ved første øjekast er det blot et yderligere fald af fragtandelen, men Marcel Frings, Chief Representative hos TimoCom, vurderer udviklingen positivt: "Når vi betragter tallene, skal vi jo huske, hvor vi kommer fra. I sidste år lå transportbarometeret i november på 38:62 og sørgede for en dårlig julestemning hos transportudbyderne i hele Europa. Når nu vi ligger 10 procentpoint derover, er det et imponerende skridt i en positiv fremtid."
I det hele taget kan man således tale om en stærk efterårshandel – butikkerne blev allerede fyldt længe før jul, og i midten af december kørte der stadig mange gave-lastbiler på de europæiske veje. Dette førte til et – i forhold til denne "helligdagsmåned" – godt fragt-kapacitetsforhold på 47:53.

Positiv udvikling fortsætter
Alt i alt vil 2013 gå ind i historien som et yderligere konsolideringsår på vej til et økonomisk opsving. Fragt- og kapacitetsforholdets samlede resultat udgjorde i år 47:53 og var dermed bedre end i 2012 (45:55). Frings ser fortsat optimistisk på fremtiden: "Vi går p.t. ud fra en fortsat forbedring på det europæiske transportmarked. Det er selvfølgelig for tidligt til at give pålidelige prognoser, men generelt vil det fortsat gå fremad. Om dette allerede er tilfældet i 1. kvartal 2014, afhænger af, om skæbnen griber negativt ind i forretningerne."
Hvis vinteren bliver hård i det kommende år, må vi forvente nogle flaskehalse. Men herefter vil vejen være banet for flere fragter og flere transportopgaver.

Download pressemeddelelse
Til toppen