18.10.2017

Fragtandelen lå over gennemsnittet i årets tredje kvartal

Transportbarometer: TimoCom melder om flere fragtrekorder i træk

(1)

Erkrath, Tyskland 18.10.2017 – TimoCom transportbarometret for årets tredje kvartal taler sit tydelige sprog: fragtandelen overstiger stadig den ledige kapacitet. TimoCom kunne således registrere et gennemsnitligt fragt-/kapacitetsforhold på 71:29. I sommermånederne juli, august og september steg fragtniveauet samlet set yderligere. Men hvad er baggrunden for denne markante udvikling på det europæiske transportmarked?

Årets andet kvartal sluttede med den højeste fragtandel nogensinde, og denne trend fortsatte ufortrødent i tredje kvartal, hvor udbyderen af Europas største transportplatform, TimoCom, igen kunne melde om en ny transportrekord. Ifølge officielle statistikker eksporterede Tyskland alene i juli måned otte procent mere end i samme tidsrum året før. Disse tal vidner om stadig stigende økonomisk vækst, hvilket naturligvis også kommer transportbranchen til gode. Som et resultat af den stigende transportefterspørgsel øges behovet for ledig fragtkapacitet, men branchen har for øjeblikket svært ved at imødekomme dette stigende behov.

 

Fragtbehovet stiger om sommeren

I juli måned sås en minimal fragtnedgang fra 76 procent til 71 procent i forhold til juni måned. Tager man udgangspunkt i et optimalt fragt-kapacitetsforhold på 50:50, lå fragtandelen i juli måned dog stadig langt over disse måltal. Fragtandelen dette år lå desuden markant højere sammenlignet med de foregående år (2015: 51% og 2016: 54%). De dejlige sommermåneder udløser ofte en øget efterspørgsel. Helligdagene var dog langt fra ansvarlige for hele stigningen, og samlet set søgte et rekordstort antal transportkøbere efter passende fragtkapacitet i Europa sommeren over. 

I august måned registrerede TimoCom et fragt-/kapacitetsforhold på 65:35. Fragtandelen faldt dermed med seks procentpoint i forhold til den foregående måned, men oversteg dog stadig den ledige kapacitet betragteligt. Set i forhold til tidligere år var der ligeledes et stort fragtoverskud (2015): 45% og 2016: 51%). Ifølge målinger fra det tyske erhvervsinstituts konjunkturbarometer lå indekset med sine 106 point i august igen væsentligt over 100-point-markeringen. Konjunkturbarometret signaliserer dermed kraftig vækst i den tyske økonomi og et forhøjet fragtniveau i forhold til i 2. kvartal. 

Præcist som i maj overraskede september med en ny fragtrekord på 78 procent, hvilket må ses som en usædvanlig flot start på efteråret. Fragtandelen dette år lå igen langt højere end på tilsvarende tidspunkt de foregående år (2015: 52% og 2016: 61%). TimoCom Company Spokesman Gunnar Gburek har følgende bud på årsagen: "Konjungturtallene så flotte ud mange steder i Europa. Det var ferietid, og folk rejste og forbrugte derfor meget. Dette gav transportbranchen vind i sejlene, men konfronterede samtidig branchen men den alvorlige mangel på chauffører, som var et velkendt problem i forvejen.

 

Udsigt til et godt fragtkvartal i årets sidste måneder

Gburek har positive forventninger til årets sidste kvartal, men maner dog samtidig til at tage den aktuelle udvikling på transportmarkedet alvorligt: "Den høje fragtandel er en fordel for transportleverandørerne. Det giver dem mere spillerum til at opnå fornuftige priser. For øjeblikket peger alle tegn på en stærkt stigende økonomisk vækst, men samtidig skal branchen jo kunne imødekomme den stigende transportefterspørgsel, ellers falder tempoet igen." 

Hos TimCom forventer man således, at det ulige forhold mellem transportefterspørgsel og kapacitetsudbud vil fortsætte.

Download pressemeddelelse
Til toppen