10.04.2014

Forårsfornemmelser på transportmarkedet

TimoCom transportbarometerets positive udvikling fortsætter i dette års 1. kvartal

(1)

Düsseldorf 10/04-2014 – Næsten ligeså præcist som et schweizisk urværk er TimoCom transportbarometeret hidtil altid faldet med 13 procentpoint op til årsskiftet. Sådan var det også denne gang – og alligevel er starten på 2014 en kæmpe succes. Med 40:60 er forholdet mellem fragt og ledig kapacitet nemlig stadig væsentligt bedre end ved kvartalsstarten i 2012 og 2013.

Alle var spændte på januar: 2013 sluttede med en fragtandel på 54 % på det europæiske transportmarked. Spørgsmålet var derefter: Vil TimoCom transportbarometeret bekræfte tidligere tendens og falde med 13 procentpoint ligesom i de tidligere år? Dette ville betyde, at markedet går ind i det nye år med en fragtandel på over 40 % – et stærkt signal for opbruddet i hele branchen. "I den endelige opgørelse for januar blev det til en fragtandel på 41 % på det europæiske transportmarked", fortæller Marcel Frings, Chief Representative hos TimoCom. "Dermed lå vi i denne måned fem procentpoint over værdien i 2013 (36:64)."

 

Et brag af en marts måned
Februar i år lå så nogenlunde på samme niveau som 2012 (32:68) og 2013 (29:71) med et forhold mellem fragt og ledig kapacitet på 30:70. Denne fragtnedgang var dog kun stilheden før stormen: I marts måned viste TimoCom transportbarometeret en imponerende performance, det længe ventede tendensskifte på transportmarkedet i Europa er endelig kommet. Fragtandelen røg ikke mindre end 19 procentpoint op. En så stærk stigning er ikke set i mere end fem år. Forholdet mellem fragt og ledig kapacitet udgjorde dermed 49:51. "Fragtandelen røg nærmest katapultagtigt op i marts måned. Mere tydeligt kan tegnet på forårets begyndelse ikke blive. Ikke kun denne måned, men generelt lå 1. kvartal 2014 rigtig godt sammenlignet med de seneste to år. En af grundene kunne findes i den manglende vinter, som ikke medførte en nedgang i produktionen og fragtandelen dermed samlet set steg" opsummerer Marcel Frings.

 

Med foråret kommer fragten
Den udeblivende vinter og dagene, som allerede nu bliver mere og mere forårsagtige, har dermed gjort 1. kvartal 2014 til en succes for transport- og logistikbranchen. Og sådan vil det fortsætte. Også de kommende uger sørger for, at TimoCom transportbarometeret forbliver i bevægelse. Marcel Frings ser positivt på det kommende år: "På grund af de seneste måneder kan man godt gå ud fra, at 2. kvartal vil blive præget af en kraftig stigning af fragt. Vi går ud fra, at 50 %-mærket ved fragtandelen i det europæiske transportmarked allerede vil blive nået i løbet af april måned. I de kommende tre måneder vil ledig kapacitet dermed blive knap – så det er en god idé at være på forkant med udviklingen og allerede nu sikre sig ledige lastbiler."

Download pressemeddelelse
Til toppen