20.04.2016

En branche på udkig efter fragtopgaver

Transportmarkedet starter svagt op i år 2016

(2)

Erkrath, Tyskland, 20.04.2016 – Den europæiske transportbranche har i årets 1. kvartal oplevet en svag optakt. Det fremgår af TimoCom transportbarometerets aktuelle tal. Ifølge dem lå fragtandelen i forhold til de frie kapaciteter på en værdi på 30:70 i de tre første måneder. Det lader dog til, at også transportmarkedet er ved at tø op med de varmere temperaturer.

Året 2016 startede yderst tilbageholdende med en tilbagegang af de ledige fragter i Europa. I slutningen af januar måned viste TimoCom transportbarometeret en fragtandel på 36 % – seks procentpoint under den sammenlignelige værdi i det foregående år.

Men transportbranchen skulle blive ramt endnu hårdere. I februar viste der sig et tydeligt kapacitets-/fragtforhold på transportmarkedet: de 21 % udbudt fragt stod over for 79 % ledige lastbilkapaciteter. Dermed var februar den svageste måned i over fem år. "Her ser vi konsekvenserne af de udfordringer, som den europæiske transport- og logistikbranche har mødt i mange måneder", siger Marcel Frings, Chief Representative hos TimoCom. "Risikoen for terror og frem for alt flygtningekrisen har ført til, at grænserne også bliver lukket igen inden for Schengen-området. Varernes hidtil frie bevægelse klemmes nu igen ind igennem et nåleøje."

Denne vurdering deles også af den tyske sammenslutning for logistik (BVL) i deres aktuelle logistik-indikator for første kvartal: "Finanskrise, Grækenkland-krise, Grexit, Brexit og flygtningekrise – kæden af historisk nye emner vil ingen ende tage. Uforudsigeligheder med henblik på øgede grænsekontroller inden for Schengen-området gør logistikudbydere forsigtige: De forventer nye – omkostningstunge – udfordringer og ændrede fremgangsmåder. Dertil kommer usikkerheder vedrørende den internationale økonomiske udvikling og intensiteten af den digitale transformation.

 

Mærkbar opadgående tendens

I marts måned var der traditionelt igen flere varer, der skulle transporteres. Starten på foråret med de første solstråler havde også en oplivende virkning på transportmarkedet. Fragtandelen steg med 12 procentpoint fra 33 % (2015: 40 %) og angav dermed tendensen for de kommende måneder. "Også selvom det økonomiske klimainstitut ifo oplevede en nedgang for eurozonen i starten af året – fra nu af vil konjunkturen igen tage fart, eftersom folk føler en trang til at opholde sig udendørs. Det har klassisk set en direkte virkning på det europæiske transportmarked. Vi forventer, at der i de kommende uger igen vil blive indtastet et stigende antal fragtordrer i TimoCom transportplatformen", siger Frings.

Allerede hen imod slutningen af marts kunne der ses en støt stigende udligning af forholdet mellem fragt- og kapacitet. Nu bliver det spændende at se, om markedet kan tage opsvinget med over i 2. kvartal.

Download pressemeddelelse
Til toppen