07.03.2016

Det seneste emne: Belgien byder velkommen med vejafgift

Belgien indfører det nye vejafgiftssystem Viapass

(2)

07.03.2016 - Pr. 01/04-2016 indfører Belgien det nye vejafgiftssystem Viapass og melder sig dermed ud af Eurovignette-sammenslutningen. De vigtigste ændringer: Det bliver væsentligt dyrere og mere kompliceret. De tider, hvor man via museklik eller "bare lige" på tankstationen kunne købe en Eurovignette for 8 EUR om dagen og til enhver tid forlænge den, er ovre. Det er dog ikke alene omkostningerne, som vil stige, men også antallet af afgiftspligtige veje og køretøjer. Eftersom Belgien takket være sin beliggenhed udgør et vigtigt transitland for Vesteuropa, er landet – i mere end én forstand – ikke til at komme udenom. 

Den, der ikke er velinformeret, taber tid og penge.

Belgiens nye vejafgift afregnes nu komplet elektronisk og strækningsafhængigt via et On-Board-Unit (OBU), som skal være installeret i hver afgiftspligtige køretøj indtil 01/04l En tilsvarende OBU fås for et depositum på 135 EUR via ejeren af websiden Satellic.be eller på alle Satellic Telematic service-points. Hertil kræves en dokumentation af den tilladte totalvægt og miljøklassen for det køretøj, som skal registreres. Eneste undtagelse: UTA-kunder med MultiBox til Spanien/Frankrig/Portugal behøver blot at tilmelde den ved UTA for Belgien. Vejafgiften registreres via vejafgiftsbroer, som er blevet bygget i hele landet. Herved afregnes ikke alene vejafgiften, men også køretøjernes vægt, afstand og hastighed kan måles. Det nye vejafgiftssystem med den såkaldte EETS-teknologi er konstrueret til også straks at kunne omfatte personbiler samt andre lande. Dem, der ikke overholder de nye bestemmelser, vil i tilfælde af en vejafgiftskontrol blive straffet med et engangsbeløb på 1000 EUR pr. overtrædelse. Marcel Frings, Chief Representative hos Europas største transportplatform TimoCom, har et godt råd, som især kan være vigtigt for virksomheder med flere køretøjer: "Transportvirksomheder bør bestille og indstille OBU'erne på forhånd – og ikke overlade det til chaufførerne ved grænsen. Ellers kan køerne ved de få service-points i april måned blive temmelig lange."

10 vigtige informationer om det nye belgiske vejafgiftssystem Viapass

  1. Pr. 01.04 2016 skal alle lastbiler med en tilladt totalvægt på mere end 3,5 tons betale afgifter på de belgiske motorveje og mange landeveje. Uanset, om køretøjet bruges privat eller erhvervsmæssigt.

 

  1. Alle vejafgiftspligtige lastbiler skal være udstyrede med et vefungerende On-Board-Unit (OBU) fra firmaet Satellic, som er ansvarligt for afviklingen af vejafgiften.

 

  1. On-Board-Units fås på Satellic.be eller deres tilsvarende service-points mod et depositum på 135 EUR.

 

  1. OBU'en kan kun registreres til et bestemt køretøj og kan ikke overføres til andre køretøjer.

 

  1. Transportvirksomheder bør forinden købe OBU'erne samlet og indstille dem for at undgå fejlkilder og lange ventetider ved service-points'enes få automater.

 

  1. For at få en OBU ved et af service-points'ene skal den tilladte samlede vægt og miljøklasse fremgå af køretøjsdokumenterne eller dokumenteres ud fra en identifikationsattest fra forhandleren.

 

  1. Hvis også der skal transporteres forskellige sættevogne eller anhængere, skal køretøjet altid registreres med den maksimalt tilladte totalvægt og/eller de fleste aksler. Selvom prisdifferencen er lille, er straffen for hver fejl altid 1000 EUR.

 

  1. Hvis du vælger at købe dit OBU ved et service-point, bør du ikke vælge hurtigregistreringen. For i dette tilfælde modtager du intet bilag til momsrefusionen.

 

  1. Vejafgiftsudgifterne varierer alt efter regionerne Flandern, Vallonien og området omkring Bruxelles. I området omkring Bruxelles ligger kilometerprisen for euro-6 lastbiler endda på over 20 EUR cent.

 

Hos Viapass finder du ikke blot alle nødvendige informationer, men også på fire sprog under Satellic.be eller live og kompetent på Satellic hotline telefonerne: +32 78 15 15 15 or +32 2 416 0 416.

Download pressemeddelelse
Til toppen