Transportmarkedet 08.09.2023
2

Digital logistik: Sådan undgår I tomkørsler

Digital logistik: Undgå tomkørsler

Tomkørsler har været en stor udfordring i transportbranchen i mange år, og de har både økonomiske og økologiske konsekvenser. I år 2021 var næsten 38 procent af alle kørsler internt i Tyskland tomkørsler. Den dårlige udnyttelsesgrad forårsager ikke blot højere omkostninger, men også unødvendig CO₂-emission.

De bedste tips og tricks om emnet finder du i vores tjekliste "Tips til reducering af tomkørsler"! 

Årsager til tomkørsler

Den lynhurtige udvikling inden for nethandlen og den stigende efterspørgsel efter individualiserede bestillinger har ført til en eksponentiel stigning af tomkørsler. I år 2021 blev der kørt mere end 6.000 kilometers tomkørsel på de tyske landeveje. Der er fokus på fleksible og skræddersyede leveringer, men det stiller logistikken over for enorme udfordringer og forårsager til delvist tomme lastbiler og tomkørsler efter udførte leveringsordrer.

Konsolideringer og returkørsler som løsning

For at minimere tomkørsler og øge transporteffektiviteten findes der to løsningsstrategier: Konsolideringer og ekstra fragt Konsolidering sammenfatter forsendelser fra forskellige kunder til en fælles forsendelse. Det kan ske i forhold til tid eller rum. Frie kapaciteter i lastbiler, som ikke er fuldt lastede, kan udnyttes bedre ved at afhente ekstra fragt undervejs på en planlagt rute.

Miljøvenlige løsninger og CO₂-besparelser

Tomkørsler har ikke bare økonomiske, men også miljømæssige konsekvenser. De forårsager ud over højere omkostninger også unødvendig CO₂-emission. Med blik påden stigende forventning om bæredygtighed og miljøbeskyttese efterspørger virksomhederne i højere grad miljøvenlige løsninger. Med brugen af fragtbørser er en CO₂-besparelse på op til 23 procent mulig, og med integrerede anvendelser og tjenesteydelser kan de bidrage til at overholde bestemmelserne i forsyningskædelovgivningen om due diligence. 

Effektive strategier

Med digitale værktøjer og fragtbørser kan tomkørsler minimeres og omsætningen øges. Chauffører, vognmænd og virksomheder med egne biler kan udnytte ledig kapacitet optimalt ved at søge efter passende fragtopgaver eller tilbyde deres kapaciteter. Vurderinger og virksomhedsprofiler skaber tillid og muligheder for langvarige partnerskaber.

Undgå tomkørsler med digitalisering 

Digitalisering kan effektivt bekæmpe tomkørsler i landevejstransporten. Den målrettede brug af innovative løsningstilgange som konsolidering, ekstra fragt og digitale platforme bidrager til at skabe en mere bæredygtig og effektiv logistikbranche. Virksomhederne har mulighed for at forene økonomiske og økologiske mål og undgå tomkørsler.

Har du brug for en oversigt over alle vigtige oplysninger? Så download vores tjekliste "Tips til reducering af tomkørsler"!

Digitalisering af vejgodstransport

Sådan digitaliserer du dine speditionsprocesser rigtigt

Paula Bongers

Content Marketing Manager

Bliv branche-insider

Tilmeld dig her, og glæd dig til at regelmæssigt at modtage relevante artikler, der gør din arbejdshverdag lettere og udvider din forretningshorisont.


Tilmeld nyhedsbrev

Til toppen